Verkoudheid en hoofdpijn


Als u verkouden bent kan het zijn dat u een bepaalde druk op uw voorhoofd voelt. Deze druk kan leiden tot hoofdpijn. Om ervoor te zorgen dat de hoofdpijn verdwijnt is het van belang de holtes vrij te krijgen. U kunt in dit geval bijvoorbeeld gebruik maken van een neusspray. Het is belangrijk dat u de neusspray niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruikt! U kunt hiermee namelijk schade aan uw neusslijmvlies veroorzaken. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, helpt stomen voor veel mensen in dit geval ook.

Ook wanneer u op (zomer)vakantie gaat kan het zijn dat u last krijgt van verkoudheid. Airco in het vliegtuig of in het hotel/appartement kan zorgen voor verkoudheid (De luchtvochtigheid daalt, wanneer de aircondition vervolgens niet voldoende schoon is kan deze allerlei bacteriën verspreiden). Veel mensen zijn dan ook een aantal dagen verkouden op hun zomervakantie en daarom is het aanbevolen een neusspray en pijnstillers mee te nemen.

Hoewel een neusspray en stomen voor verlichting zorgen, is het geen oplossing tegen verkoudheid. Verkoudheid is echt een kwestie van uitzieken. Het is belangrijk onderstaande punten in acht te houden als u last heeft van verkoudheid:

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid en voldoende ventilatie in uw omgeving (en zeker in de slaapkamer)
  • Zorg voor een goede nachtrust (ga op tijd naar bed, ook al heeft u last van uw verkoudheid)
  • Drink voldoende


Heeft u nadat uw verkoudheid over is nog steeds last van hoofdpijn? Neem contact op met uw huisarts, de hoofdpijn zou namelijk voorbij moeten gaan wanneer de verkoudheid over is. Tevens raden we u aan in dit geval een hoofdpijndagboek bij te houden.