Spanningshoofdpijn


Het woord zegt het al. Spanningshoofdpijn komt vooral voor bij mensen die een stressvolle periode doorgaan. Doordat men zich (te) veel druk maakt kan dit leiden tot hoofdpijn. Als u gedurende langere tijd last heeft van spanningshoofdpijn raden we u aan uw huisarts te contacteren. Uw huisarts kan in overleg met u medicatie voorschrijven.

Bijna iedereen heeft wel eens last van spanningshoofdpijn. We zien immers overal wel eens ergens tegen op, beleven een drukke en stressvolle week op het werk of er speelt iets in de familiesfeer waardoor u last heeft van hoofdpijn. Stress zorgt er bij veel mensen voor dat ze afwijken van hun dagelijkse eet-, leef- en slaappatroon. Ook dit zorgt in veel gevallen voor hoofdpijn. Spanningshoofdpijn duurt meestal slechts een dag, maar het kan bij sommige mensen voorkomen dat ze een aantal dagen last hebben van dit type hoofdpijn. Het is belangrijk om in een klein schriftje (of in een hoofdpijndagboek) bij te houden wanneer u dit soort hoofdpijn ervaart.

Symptomen spanningshoofdpijn
Men ervaart spanningshoofdpijn meestal als een ‘band’ om het hoofd. De hoofdpijn zit in dit geval aan beide kanten van uw hoofd. Dit type hoofdpijn wordt door veel mensen omschreven als een knellende, drukkende pijn. Felle lichten en harde geluiden voelen bijzonder onaangenaam. Ook kunnen de spieren in de schouders en nek in dit geval vaak erg gevoelig.

De behandeling van spanningshoofdpijn
Om spanningshoofdpijn tegen te gaan is het belangrijk om de oorzaak te onderzoeken. Zit u inderdaad in een stressvolle periode op het werk? Of speelt er iets anders waardoor u gestrest bent? Probeer zoveel mogelijk uw dagelijkse eet-, leef- en slaappatroon aan te houden. Goede nachtrust, voldoende afleiding, sport en ontspanning en frisse lucht kunnen helpen spanningshoofdpijn te verminderen. Een bezoek aan de sauna, een masseur of een rondje lopen kan in dit geval geen kwaad.

Als u last blijft houden van spanningshoofdpijn raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan in overleg met u medicatie voor een bepaalde periode voorschrijven.