Migraine


Migraine, een vorm van hoofdpijn die ontstaat doordat de samenwerking van zenuwbanen en bloedvaten in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Waarom de een wel last heeft van migraine en de ander niet, is niet precies duidelijk. Het hebben van migraine wordt in verband gebracht met aanleg, het kan dus goed zijn dat het ‘in de familie zit’. Migraine is te herkennen aan de volgende punten:

  • Iemand met migraine heeft vaak hoofdpijn aan één kant van het hoofd
  • De hoofdpijn voelt aan als een bonzende of kloppende pijn
  • Migraine duurt kan enkele uren, maar ook enkele dagen duren
  • Migraine gaat meestal gepaard met misselijkheid en een verminderde eetlust. Ook braken komt voor
  • Migraine verergerd vaak bij lichamelijke inspanning

Bovenstaande symptomen zijn typerend voor migraine, en daarmee vaak ook gemakkelijk te onderscheiden van spanningshoofdpijn. Doordat mensen met migraine ook vaak misselijk zijn, kan het heel erg vervelend zijn. Iemand met migraine is geneigd om op bed te gaan liggen, maar op het werk en in de omgeving wordt dit niet altijd begrepen. Iedereen heeft wel eens te maken met hoofdpijn, maar migraine is toch echt een ander verhaal. Als u last heeft van migraine is het daarom belangrijk uw omgeving goed te informeren over uw migraineaanvallen.


Behandeling migraine
Als u last denkt te hebben van migraine, raden we u altijd aan contact te zoeken met uw huisarts. Hoewel de meeste medicatie vrij verkrijgbaar is bij de drogisterij of apotheek, is het verstandiger om in overleg met een huisarts te bepalen welke medicatie u het best kunt gebruiken.

Veelgehoorde uitspraken over hoofdpijn
Je ziek melden op je werk of school om een beetje hoofdpijn? Wat een onzin!

Een afspraak bij de huisarts om hoofdpijn? Neem toch gewoon een pijnstiller!

Het zijn uitspraken die nog wel eens gedaan worden. Sommige mensen (met last van terugkerende hoofdpijn) blijven hierdoor maar doorwerken en brengen geen bezoek aan de huisarts. Dit terwijl migraine, clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn een erg negatief effect op het dagelijks leven en uw productiviteit kan hebben.