Hoofdpijndagboek


Op deze website hebben we verschillende vormen van hoofdpijn omschreven. Toch is het erg lastig om op basis van enkele symptomen vast te stellen van welke soort hoofdpijn u last heeft. Wanneer u meerdere dagen achter elkaar last heeft van hoofdpijn, of als u enkele dagen in de maand last heeft van hoofdpijn kan is het daarom ook verstandig een hoofdpijndagboek bij te houden. Een hoofdpijndagboek kunt u overleggen aan uw huisarts. Uw huisarts kan op basis van deze informatie in veel gevallen vast stellen van wat voor soort hoofdpijn u last heeft.

Een hoofdpijndagboek, hoe gaat dat in zijn werk?
Om een zo goed mogelijk beeld te geven van uw hoofdpijn is het belangrijk dagelijks bij te houden wat u zowel eet, drinkt, wanneer u last heeft van hoofdpijnklachten, of u bepaalde medicatie gebruikt enzovoort. Kortom u schrijft dagelijks alles op wat van belang kan zijn. U kunt onderstaand voorbeeld gebruiken om uw eigen hoofdpijndagboek te maken.

Hoofdpijndagboek (hoofdpijntips.nl)

Eten en drinken
U vult per dag in wat u gegeten en gedronken heeft. Drinkt u bijvoorbeeld gedurende de dag veel koffie? Een teveel aan cafeïne zorgt bij sommige mensen voor hoofdpijn. Probeer ook op te schrijven wanneer u wat eet. Een onregelmatig eetpatroon zorgt bij veel mensen ook voor hoofdpijn. Naar aanleiding van dit dagboek kunt u proberen op vaste tijden te  eten, het probleem zou daarmee al opgelost kunnen zijn.

Hoofdpijnklachten
In het dagboek schrijft u ook op wanneer u last heeft van hoofdpijn. Probeer daarbij de klachten zo goed mogelijk te omschrijven. Voelt u de hoofdpijn aan een kant van uw hoofd, of zit de hoofdpijn als een ‘band’ om u heen? Heeft u last van een kloppend gevoel, bent u misselijk of heeft u last van een verminderde eetlust? Dit zijn allemaal klachten die u in het dagboek op kunt schrijven. Op basis van deze klachten is het voor de huisarts makkelijker te bepalen wat voor soort hoofdpijn het is en wat er gedaan tegen kan worden.

Medicatie
Ook is het van belang op te schrijven of u medicatie gebruikt op de dagen dat u last heeft van hoofdpijn. Het kan zijn dat medicatie zorgt voor hoofdpijn. Schrijf ook op wanneer u een pijnstiller gebruikt.

Stress, zorgen en onregelmatigheden
Een stressvolle periode op het werk, familieomstandigheden of andere vormen van stress kunnen zorgen voor (spannings)hoofdpijn. Om dit vast te kunnen stellen is het dan ook van belang om op te schrijven of u last heeft van stress, of een (tijdelijk) onregelmatig leef-, eet-, en slaappatroon.

Het doel van dit dagboek is om een patroon te herkennen. Als u het ingevulde dagboek meeneemt naar uw huisarts, zal het voor hem/haar een stuk makkelijker zijn te bepalen van welk soort hoofdpijn u last heeft en welke medicatie er eventueel voorgeschreven kan worden.